Enligt SCB och Tillväxtverket nådde antalet gästnätter på campingplatser i Sverige 15,5 miljoner, en ökning med 21 %. Förra året bodde rekordmånga svenska gäster på svenska campingplatser. Antalet övernattningar av svenska gäster ökade med 13 % till 13,8 miljoner, med internationella gäster som strömmade till under sensommaren. Under augusti och september tog campingplatser i Sverige emot fler gäster från Tyskland och Nederländerna än under samma period före pandemin. – Det är jättekul att ha så många nya svenska gäster som kommer till campingen 2021. Peter Jansson, tillförordnad vd för SCR Swedish Camping, sa att internationella resor hade påverkats av pandemin, men även här såg vi ett starkt intresse för Sverige vid varje tillfälle.
I Sverige är camping största semester boendet
Camping är fortfarande det största fritidshuset i Sverige. Från juni till augusti är 44 % av turistnätterna i Sverige på campingar. Gästnätterna har återhämtat sig väl i alla län i Sverige efter pandemin. Områden som drabbats hårt av pandemin gör comeback 2021, särskilt Kronoberg och Småland, som såg en 81% ökning av gästnätter jämfört med 2020. De tre största campingområdena är Västgötaland, Kalmar/Oland och Harland. – Vi ser ett fortsatt starkt intresse på alla marknader fram till 2022. Den extra glädjen, säger Peter Jansson, är att vi ser att norska gäster nu kommer tillbaka för att planera och boka sin semester på Camping.se.
Vi stor satsar på Tyskland
Den internationella turismen med Norge, Tyskland och Nederländerna återhämtade sig delvis 2021, särskilt under sensommaren. Internationella gästnätter nådde 1,7 miljoner, jämfört med 580 000 2020. Det finns dock fortfarande mycket att återställa. Under 2022 intensifierade SCR sina marknadsföringsinsatser i Tyskland för att locka fler tyska turister till Sverige.
Snabba fakta
Totalt antal gästnätter: 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent
Internationella gästnätter: 1,7 miljoner (580 000, 2020)
Marknadsandel juni-aug: 44 procent. Övriga boenden är hotell, stugor, vandrarhem och privatuthyrning
Boendefördelning: Husbil 13 procent, husvagn 68 procent, tält 5 procent, stuga 14 procent