Campingtält för semestern

Att övernatta i tält erbjuder en äventyrlig upplevelse och en frihetskänsla som är svår att jämföra med något annat. Möjligheten att utforska vildmarken och sedan sätta upp sitt tält där det känns rätt är attraktivt. Innan du ger dig ut på äventyr är det dock viktigt att inte bara tänka igenom vilken tälttyp som passar bäst för dina behov, utan också vara informerad om de regler som gäller. Är det tillåtet att ställa upp sitt tält varsomhelst? Vad innebär allemansrätten i detta sammanhang?

Välj rätt campingtält

Det krävs en hel del överväganden när man ska välja det perfekta campingtältet för semestern. Dina specifika behov och det tänkta användningsområdet för tältet kommer att påverka vilket typ av campingtält som passar dig bäst. I den här guiden kommer du att ledas genom några av de kritiska faktorer som bör beaktas när du står inför valet av ett tält för dina campingäventyr.

Tältcamping under säsong

Att tälta under en mild sommarnatt kan kännas som en bris jämfört med att göra detsamma under en bitande kall natt i januari – det vill säga, om du inte är ordentligt förberedd med rätt utrustning. När du väljer ett campingtält, bör du tänka på inte bara var du planerar att använda det, utan också när det kommer att användas. Ett tält som är avsett för användning på ett snötäckt fjäll i Lappland kommer att vara väsentligt annorlunda än ett som används för sommarcamping i Öland.

  • Antalet bågar som ett tält har är avgörande för dess stabilitet, särskilt i blåsiga förhållanden. Tänk på att fler bågar vanligtvis innebär ökad vikt, så det är viktigt att balansera packningen om du planerar att vandra mellan olika campingplatser.
  • För vintercamping rekommenderas tält med höjd tältbotten, ett flertal bågar och nätpaneler som kan förseglas för att hålla kylan ute. Å andra sidan, ett campingtält med en lägre golvväv är mer lämpligt för användning under våren, sommaren eller hösten.

Campingtält för en eller flera personer

Valet av campingtältstorlek beror självklart på hur många personer som planerar att sova i det – vare sig du campar solo eller tillsammans med familjen. Om du tänker campa på egen hand, kan ett mindre tält vara lämpligt. Det är dock värt att notera att det finns många moderna tält som kan kopplas samman, vilket kan vara praktiskt om ni är en större grupp som vill campa tillsammans.

Vandringstält

Om din semester innefattar vandring är det viktigt att välja ett tält som uppfyller följande egenskaper:

  1. Vikt – Tältet bör vara lättviktigt och inte vara besvärligt att bära med sig.
  2. Storlek – Generellt sätt är mindre tält lättare, vilket är en fördel vid vandring.
  3. Kupoldesign – Satsa på fristående kupoltält som kan monteras smidigt även på platser där det inte går att använda tältpinnar.
  4. Enkelhet i användning – Tältet ska vara enkelt och snabbt att sätta upp samt packa ned igen.

Tälta i Sverige – Regler

Tältning erbjuder en behaglig och exceptionell möjlighet att komma i direkt kontakt med naturen och dess vildmark. Men vad stipulerar allemansrätten angående att sätta upp ett tält i det fria? Man har i stort sett friheten att tälta var som helst i naturen, men det är viktigt att vara medveten om att det finns vissa regler och restriktioner som man bör ha koll på innan man bestämmer sig för var man vill övernatta i sitt campingtält.

Allemansrätten – Tältning

Här är en sammanfattning av vad allemansrätten säger om tältning i naturen. För ytterligare information, vänligen konsultera Naturvårdsverket.

Du har rätt att sätta upp ett tält i naturen för en enstaka natt med ett begränsat antal tält.

För att sätta upp flera tält behöver du inhämta markägarens tillåtelse.

Kontakta Naturvårdsverket för mer information om regler för större grupper.

Tältningen bör vara diskret, utan att störa markägaren eller skada naturen, och helst utom synhåll.

Välj en plats med slitstark mark som inte är i bruk för jordbruk, som betesmark eller plantering.

Det är inte tillåtet att sätta upp tält i närheten av bostäder.

Undvik att skada vegetationen genom att bryta grenar eller skada skyddade växter, och var försiktig med att göra upp eld på känslig terräng.

Informera dig om eventuella eldningsförbud på den plats du befinner dig.

Det är tillåtet att plocka bär och svamp.

Generellt är det tillåtet att sätta upp ett campingtält i naturreservat eller nationalparker, men det kan finnas specifika regler.

Information om dessa regler finns ofta på informationstavlor i området, men kan även erhållas från den lokala kommunen eller Länsstyrelsen.

Tältförbud kan gälla i nationalparker, friluftsområden, naturreservat, sportområden, offentliga parker och liknande platser.

Det är ditt ansvar att ta reda på lokala bestämmelser. Information kan erhållas från kommunen eller polismyndigheten.