Ölandsbron är en av de längsta broarna i Sverige med en total längd på 6 072 meter, som korsar Kalmarsundet mellan Kalmar och Vörestaden på Öland.
Ölandsbron sjösattes 1972 och är en viktig länk mellan E22 och länsväg 136 i fastlandet och Ölandsleden. Det kostar ingenting att köra över bron då det är gratis året runt.
Hur många bultar på bron över Öland? Denna fråga har blivit något av en urban legend efter att den först ställdes som en kvalificeringsfråga för ljudtävlingen i kultserien Nilecity i radion på frekvensen 105.6. Programmet antog att det korrekta svaret var 7
28 95
skruvar, vilket naturligtvis inte är fallet. Eftersom siffrorna är svävande och kraftigt överdrivna.
Rykten kvarstår dock om hur många bultar Ölandsbron har, där Vägverket uppskattar att Ölandsbron har cirka 20 000 bultar.

Från 1972 till 1998 var den den längsta bron i Europa och idag är den fortfarande den längsta i Sverige, med undantag för Öresundsbron som också delvis ligger på dansk mark. Den högsta punkten är
41,69 meter över havet och den lägsta punkten är 6,65 meter över havet.
Ölands bro har en bredd på 13 meter och en segelhöjd på 36 meter. Att ta sig över bron med cykel eller till fots är förbjudet året runt, även på sommaren. Vill du ta med dig cykeln till Öland måste du istället ta cykelfärjan. Korsar bron
är County Route 137 (även känd som Orland Road). Väghastigheten är 90 kilometer i timmen, men den kan sänkas vid trafikstockningar.
Hastighetskontroll är inte ovanligt. Ölandbron är ansluten till E22 på fastlandet och länsväg 136 på Öland.

Bygget av Ölandsbron

Redan 1932 fanns förslag om att bygga en bro mellan Öland och fastlandssverige, men planerna godkändes av den svenska regeringen först 1966.
Bygget av Ölandsbron påbörjades den 30 december 1967 och avslutades nästan fem år senare, den 30 september 1972, av dåvarande kronprins Karl XVI. Utnämnd Gustav.
En symbolisk banbrytande ceremoni hölls den 30 december 1967 av Svantel Lundqvist för Smålandssidan och av Fritz Berjesson för Ölandssidan den
januari 1968. Den totala byggkostnaden för Ölandsbron var 130 miljoner kronor.
Ölandbladet släppte ett aprilskämt när bygget var i full gång och hävdade att fastlandet och ölandsändan skulle missa varandra.
Enligt ett aprilskämt räknade de fel och publicerade till och med ett montage som visade hur det såg ut.

Fakta om Ölandsbron

 • Total längd: 6 072 meter
 • Högsta höjd: 41,69 meter över havet
 • Bredd: 13 meter
 • Typ av bro: Balkbro
 • Byggstart: 30 december 1967
 • Invigning: 30 september 1972
 • Byggkostnad: 130 miljoner SEK
 • Vägnummer: Länsväg 137
 • Avgift: Gratis
 • Trafik per år: Över 6,5 miljoner fordon
 • Antal körfält: 4 

Ölandsbron är en mycket viktig länk över Kalmarsund för invånarna på Öland, både när det gäller utbud och turism under sommarsäsongen. På sommaren åker många turister över bron till Öland, till Köpingsvik och andra platser.
Det skedde en viss utflyttning från Öland innan bron byggdes, men detta avtog snabbt när regeringen beslutade att bygga Ölandsbron, som förbinder ön med fastlandet.
Men även om den stora bilden är positiv finns det inte bara en positiv opinion. Än idag fortsätter protesterna från människor som bor nära brofästet.
Med så många fordon som passerar varje dag under hela året är det oundvikligt att mycket trafikbuller och buller genereras.
Enligt Trafikverket kan Ölandsbrons längd variera med upp till
meter mellan de kallaste och varmaste somrarna och vintrarna. Detta är avsiktligt eftersom bron är designad att röra sig med temperaturförändringar.