Semester med husvagn eller husbil

Det finns en poetisk aura kring att resa på semester med en husvagn eller att ge sig ut på äventyr med husbilen. Det ger en känsla av frihet, möjlighet att laga egen mat och packa med alla nödvändigheter, samtidigt som det erbjuder en god nivå av komfort. Denna komfort kan ytterligare förhöjas om du har ett förtält till din husvagn eller husbil. Fortsätt läsa för råd som hjälper dig i beslutsprocessen när du ska skaffa en ny husbil eller husvagn.

Husvagn kontra husbil? Längre ned på denna sida gör vi en jämförelse av fördelarna med båda alternativen, vilket kommer att vara användbart för dig som funderar på att semestra med husvagn eller husbil. Dessutom får du en checklista över saker som bör vara i ordning innan du ger dig ut på de öppna vägarna.

Nya husvagnar

Det finns ett överflöd av fördelar med att investera i en ny husvagn. En sådan fördel är att du får en nybyggd och oanvänd husvagn som uppfyller alla de specifikationer och önskemål du har. Moderna husvagnar är byggda för hållbarhet och är redo för långresor. De är utrustade med modern el och alla de bekvämligheter vi är vana vid idag, plus att de inte kräver frekventa serviceintervall. Tumbo står som en av de största återförsäljarna av nya husvagnar i västra Sverige och erbjuder ett sortiment från några av branschens ledande tillverkare. Hos Tumbo lyfter man även fram den speciella känslan som är förknippad med en ny husvagn; den fräscha doften, den fläckfria interiören och det nyspolade yttre som bara väntar på att du ska koppla på husvagnen bakom bilen och bege dig ut på oförglömliga äventyr.

Teckna husvagnsförsäkring

Det är viktigt att du ser till att ha en husvagnsförsäkring som skyddar både själva husvagnen och de personliga tillhörigheter du tar med dig under semestern. Om du väljer att teckna en husvagnsförsäkring genom exempelvis ICA Försäkring, kan du dra nytta av förmåner som ingen självrisk vid stenskott. En husvagnsförsäkring kan ge dig ekonomisk kompensation om du skulle drabbas av stöld eller inbrott, men även om en brand skulle bryta ut på grund av exempelvis åskväder eller en explosion orsakad av gasol.

Nya husbilar

Nya husbilar besitter en särskild charm som inte kan återfinnas hos begagnade modeller. Det handlar inte bara om det moderna utseendet och bekvämligheterna, utan det finns också något mer abstrakt – en speciell känsla. Att ha en ny husbil innebär dessutom en ökad trygghet. När du investerar i en ny husbil, är det klokt att göra detta från välkända och respekterade märken, såsom de som är tillgängliga hos till exempel Tumbo. Detta säkerställer att du har tillgång till reservdelar och att det kommer vara lättare att sälja husbilen vid ett senare tillfälle. Om du inte planerar att använda din nya husbil året runt, kan du också överväga att avregistrera den under vissa perioder för att minska skattekostnaderna.

Köpa ny husbil eller husvagn?

Om du överväger att investera i en ny husbil eller husvagn för semestrande, men är osäker på vilket val som bäst passar dina behov och semesterstil, då är du inte ensam. Enligt data från Sveriges campingbranschorganisation (SCR), föredrar de flesta husvagn för camping. Husbilar, stugor och campingtält tillsammans utgör endast en tredjedel av alla campingboenden i Sverige. Trots detta kan det finnas skäl att överväga en ny husbil. Nedan hittar du några råd som förhoppningsvis kan vägleda dig i beslutsprocessen när det gäller att välja mellan en ny husbil eller husvagn.

Fördelar med att köpa ny husvagn

  • När husvagnen väl är på plats kan du använda bilen för dagsturer utan att behöva packa ner dina saker.
  • Du har möjligheten att etablera dig och ta det lugnt på en campingplats under en längre period.
  • Husvagnar är oftast mer ekonomiska än husbilar både i inköp och drift.
  • Du njuter av körkomforten som en personbil erbjuder.
  • Det är ett utmärkt alternativ för familjer med barn.

Fördelar med att köpa ny husbil

  • Du slipper besväret med att köra med släp, samt att koppla på, parkera och koppla loss en husvagn.
  • Undersökningar indikerar att de som semestrar med husbil oftast färdas längre avstånd – en husbil är lämplig för den som vill utforska ett bredare geografiskt område.
  • Det blir lättare att vara spontan i dina resplaner. En husbil är smidigare att manövrera jämfört med en husvagn.
  • Det är ett utmärkt val för par eller för de som reser på egen hand.

Förberedelser innan Semesterresan med Husvagn eller Husbil

Det är viktigt att vara noga med förberedelserna innan du ger dig iväg på äventyr med din husvagn eller husbil.

Däckstatus Innan avfärd

Se till att däcken är i bra skick och saknar sprickor. Kontrollera även lufttrycket, då det påverkar däckens livslängd, husvagnens vägegenskaper och minskar risken för plötsliga däckhaverier.

Bromskontroll

Se till att bromsarna fungerar genom att testa dem i låg hastighet. För att säkerställa att påskjutsbromsen inte kärvar, utför även några kraftigare bromsningar vid lite högre hastighet.

Kontroll av Kopplingen

Kopplingen, även känd som kulhandske, ansluter husvagnen till bilen. Denna del måste vara i gott skick, välsmord och säkert fäst vid bilens dragkrok.

Ventilationssystem

Var noga med att inte blockera ventilationsöppningarna i golv och tak. Att blockera en golvventil kan vara livsfarligt.

Gasolsystemet

Undersök gasolslangarna noggrant innan resan för att försäkra dig om att de inte har några sprickor. En läckande slang kan leda till allvarliga olyckor. Det är också rekommenderat att gasolsystemet genomgår en trycktest hos en verkstad årligen.

Belysningskontroll

Se till att husvagnens registreringsskylt, blinkers och bromsljus fungerar som de ska. För att förhindra problem orsakade av oxidation i elkontakterna, använd en kontaktspray som avlägsnar fukt.

Kontroll av Tank och Rörledningar

Årligen bör du genomföra en granskning av tank- och rörledningssystemet, eftersom skador eller åldring av dessa komponenter kan vara farligt. Det inkluderar att kontrollera slangar, slangklämmor och anslutningar till tanken. Om du är osäker på deras skick, byt ut dem.