Pandemin har tvingat campingplatsen Böda Sands att minska antalet besökare – så mycket att vd Anna Barkevall vill hålla det lugnt. ”Jag tror att vi utvecklade en bättre produkt under pandemin”, säger hon.
På vägen från Borgholm till Böda Sand finns det campingplatser i varje liten by.
Entreprenören Anna Barkevall tror att det är den långa vita stranden som lockar folk till norra Öland. Ibland glömmer vi bort hur underbart det här stället är, säger hon. Och så är det hela upplevelsen och känslan av att vara här”, säger hon.
Efter att ha arbetat på en resebyrå tog hon över campingplatsen från sina föräldrar 2005. Hennes föräldrar, Mona och Johan Barkevall, köpte campingplatsen från det statliga företaget Domenturism 1994, och innan dess hade Mona Barkevall varit platschef i 14 år.
Under Böda Sands långa historia har olika trender kommit och gått. När Anna Barkevall fick uppdraget att driva charter tjänsten tittade hon på charterbranschen och de olika koncept som kunde fungera där. Många av dem var inriktade på aktiviteter och barn.
”Sedan 2010 har komfort blivit viktigare och campare letade efter nya produkter.”
Glamping allt vanligare i Sverige
Vid den här tiden har glamping, eller mer lyxig camping, fått fäste i Sverige, och förra gången Sommarbilen besökte Böda, för nästan tio år sedan, handlade det om glamping.
Nu, efter Corona, tror jag att frihet och trygghet är de viktigaste drivkrafterna för att campa i Sverige. Du har din egen stuga, husbil eller husvagn med förtält och det är mycket naturskönt.
Utanför poolområdet finns en stor tavla som visar hur campingen kommer att utvecklas i framtiden. Det stora antalet gäster skapar ett stort kassaflöde och en möjlighet till investeringar. I mars 2020, när pandemin bröt ut, var det dock riktigt nervöst.
”Efter att ha investerat aggressivt i tio år visste vi att likviditeten skulle vara som lägst i mars samma år. Vi tog hänsyn till detta och räknade med att vi skulle återhämta oss inom några år. Sedan kom Corona.”
I efterhand var Anna Barkevalls oro förmodligen onödig.
Det faktum att alla hennes utlandsresor hade ställts in gjorde hennes inhemska semestrar mycket mer spännande. Men under dessa två vårmånader verkade allting minst sagt osäkert. Det finns planer på att bygga ut nya hotell och restauranger under det kommande året, och takten i detta kommer till viss del att bestämmas av de för närvarande höga byggpriserna. Investeringarna uppgår till cirka 15 miljoner kronor per år. Bland årets nyheter finns en stor lekplats och en helt ny typ av byggnad, en ”badstuga”. ”Vi har ändrat vår affärsmodell lite. I stället för att försöka göra allting bekvämt har vi skapat 19 mycket enkla stugor utan rinnande vatten eller avlopp, men med bekväma sängar och stora uteplatser.” Och. I konceptet ingår också ett litet spa-kit som du går till stranden med. Sveriges största campingplats tar emot cirka 7 000 personer per natt under högsäsong. Före pandemin var antalet ännu högre – omkring 10 000 personer. Anna Barkevall har dock ingen lust att återvända till dessa trånga förhållanden. ”Folk vänjer sig vid lite atmosfär. Jag tror att vi kunde ha utvecklat en bättre produkt under pandemin.”
Vi höjer bara priserna om vi höjer värdet.
Det är svårt att förutse framtiden i dagsläget. Ana Barkevall påpekar att många familjer har klarat sig mycket bra under det senaste decenniet. Det är svårt att säga hur stigande räntor kommer att påverka turismen.
”Lägren tenderar att vara ganska stabila i goda och dåliga tider.”
Turism- och hotellbranschen är nu angelägen om att locka till sig talanger. Böda Sand var dock snabb med att rekrytera, så den här säsongen är inget problem. Men långt före pandemin hade Anna Barkevall insett vikten av ett bra system för att utbilda och ta hand om personal som började arbeta för första gången. Anna Barkevall är mest motiverad av företagets utbildningsprogram Böda Sand Academy Roots & Wings.
”Det handlar både om att se personalen utvecklas under säsongen och att se personalen utvecklas under säsongen – det händer mycket med ungdomar under åtta till tio veckor.
I två år har Anna Barkevall drivit campingplatsen utan stöd från sin mamma.
Mona Barkevall dog för två år sedan mitt under högsäsongen. Det var en svår tid, eftersom Böda Sand platsen var nära förknippad med henne.
Även om jag inte har arbetat där på tio år har det mycket själ och tradition”. Under en tid förlorade hon sin identitet, men nu är hon nästan ännu starkare, eftersom hon inser att traditionen och historien fortfarande finns kvar. Den finns inte i en enda person, utan lever vidare i en kultur som byggts upp under en lång tidsperiod.
BÖDA SAND
Ägare: Anna Barkevall och Anders Barkevall.
Omsättning räkenskapsåret 2020/2021: 123 miljoner kronor*.
Resultat efter finansiella poster: 56 miljoner kronor*
Antal anställda: 10 personer hela året, 20 personer hela sommarhalvåret, 250 under säsong.
*Omfattar 17 månader och sträcker sig därför över två säsonger. Säsongen 2021 omsattes 73 miljoner kronor.