Introduktion till Ölands Karameller

Sedan 2010 har Ölands Karameller varit ett unikt utflyktsmål i byn Bredsättra, mitt i hjärtat av Ölands östra sida. Här tillverkas kärleksfullt handgjorda karameller av högsta kvalitet, med en tydlig inriktning på hållbarhet och miljöansvar. Att besöka Ölands Karameller är mer än bara ett smakäventyr; det är en resa genom tradition och innovation som tilltalar alla sinnen.

Historien bakom Ölands Karameller

Julia och Alex Kemna flyttade från Tyskland till Bredsättra på Öland år 2009 med en vision att skapa något unikt. De förvandlade den gamla byskolan till ett karamellkokeri, där de kombinerar traditionella metoder med moderna hållbarhetsprinciper. Genom att bevara och föra vidare den gamla konsten att göra karameller för hand. Det har de byggt en verksamhet som värderar kvalitet och genuint hantverk.

Hantverksmässig tillverkning

Kärleksfullt handgjorda karameller

Varje karamell från Ölands Karameller är ett resultat av noggrant hantverk och passion. Genom att använda traditionella metoder och recept, säkerställer Julia och Alex att varje karamell håller samma höga standard som förr i tiden. Det är en konstform som kräver tid och precision, vilket gör varje bit till en unik smakupplevelse.

Traditionell tillverkningsmetod

Trots att de idag kokar sockermassan fossilfritt på el. Vi fortsätter de att göra sina rockskarameller för hand och sina valsade karameller med gamla karamellvalsar. Denna kombination av gamla tekniker och modern teknik säkerställer inte bara en hög kvalitet utan också en autentisk smakupplevelse som transporterar en tillbaka till barndomens söta minnen.

Hållbarhet och miljöansvar

Egen elproduktion

Ölands Karameller strävar efter att nå en fossilfri och klimatneutral produktion. Genom att förlita sig på egen elproduktion och endast köpa in fossilfri el vid behov, har de tagit betydande steg mot en mer hållbar verksamhet. Denna övergång till förnybar energi är en del av deras långsiktiga engagemang för att minska deras miljöpåverkan.

Fossilfri och klimatneutral produktion

Redan idag kokar de sockermassan fossilfritt, vilket är ett viktigt steg mot deras mål om klimatneutralitet. Denna insats reflekterar deras djupa engagemang för miljön och deras vilja att leda med exempel inom livsmedelsindustrin.

Karamellkokeriet: En upplevelse för alla sinnen

Skådeköket: Se tillverkningsprocessen

En av de mest unika aspekterna av Ölands Karameller är deras skådekök. Här kan besökare se hur karamellerna tillverkas från början till slut, vilket är en fascinerande upplevelse för både barn och vuxna. Att se hur sockermassan värms upp, färgas, smaksätts och formas till perfekta karameller är en visuell och aromatisk fröjd.

Sockermuseum: Lär dig om sockrets historia

För den som är intresserad av att lära sig mer om socker och dess historia erbjuder Ölands Karameller även ett litet sockermuseum. Här kan besökare fördjupa sig i sockrets resa genom tiden, från dess tidiga användning till dagens moderna produktionstekniker. Detta museum är ett utmärkt komplement till karamellkokeriet och ger en rikare förståelse för denna älskade sötsak.

Ingredienser och kvalitet

Naturliga och allergivänliga ingredienser

Ölands Karameller är stolta över att använda endast de bästa ingredienserna i sina produkter. Deras karameller innehåller inget mjöl eller gelatin, vilket gör dem lämpliga för personer med dessa allergier. Genom att använda socker och glukos som bas, och tillsätta naturliga smaksessenser. Färger och extrakt beroende på sort, skapar de läckra och allergivänliga karameller.

Variationer och smaker

Beroende på sorten kan ingredienser som citronsyra och smör för smörkola tillsättas för att skapa en bred variation av smaker. Denna noggranna urvalsprocess och användning av högkvalitativa ingredienser säkerställer att varje karamell är en smakupplevelse i sig.

Besök Ölands Karameller

Öppettider och besöksinformation

Ölands Karameller är öppet för besökare året runt, och erbjuder en unik möjlighet att se hantverket bakom deras läckra produkter. För aktuella öppettider och besöksinformation rekommenderas att besöka deras hemsida eller kontakta dem direkt.

Vad kan man förvänta sig under ett besök?

Under ett besök på Ölands Karameller kan man förvänta sig en varm och inbjudande atmosfär. Från det ögonblick du kliver in i deras kokeri, kommer du att känna dig som en del av deras familj. Du får inte bara se hur karamellerna tillverkas, utan också smaka på dem och lära dig mer om deras historia och tillverkningsprocess.

Kundupplevelser och omdömen

Feedback från besökare

Besökare har ofta lovordat Ölands Karameller för deras vänliga bemötande och fascinerande tillverkningsprocess. Många uppskattar möjligheten att se hantverket på nära håll och den personliga touch som Julia och Alex ger varje besök.

Användarrecensioner och berättelser

Recensioner från kunder vittnar om de läckra karamellerna och den unika upplevelsen av att se dem tillverkas. Många besökare delar sina berättelser om hur de blivit förälskade i dessa handgjorda karameller och ofta återvänder för att köpa mer.

Fördelar med hantverkskarameller

Skillnaden mellan industriella och handgjorda karameller

Det finns en markant skillnad mellan industriellt tillverkade karameller och hantverkskarameller. Handgjorda karameller, som de som produceras av Ölands Karameller, är gjorda med omsorg och uppmärksamhet på detaljer, vilket resulterar i en överlägsen smak och kvalitet.

Fördelarna med naturliga ingredienser

Att använda naturliga ingredienser innebär inte bara att karamellerna smakar bättre. Utan också att de är hälsosammare för konsumenterna. Utan tillsatser och konstgjorda ämnen kan man njuta av dessa sötsaker med gott samvete.

Framtiden för Ölands Karameller

Planer för expansion

Ölands Karameller har stora planer för framtiden, inklusive möjliga expansioner för att nå fler kunder och dela deras passion för hantverkskarameller med en bredare publik. De fortsätter att utforska nya sätt att förbättra och utveckla sin verksamhet utan att kompromissa med kvaliteten.

Fortsatt fokus på hållbarhet och kvalitet

Trots framtida expansioner kommer deras fokus på hållbarhet och kvalitet att förbli kärnan i deras verksamhet. Genom att fortsätta använda förnybar energi och naturliga ingredienser, strävar de efter att vara ledande inom hållbar karamelltillverkning.

Sammanfattning och slutsats

Ölands Karameller erbjuder en enastående kombination av tradition, kvalitet och hållbarhet. Deras engagemang för att producera handgjorda karameller med naturliga ingredienser och förnybar energi gör dem till ett föredöme inom livsmedelsindustrin. Ett besök på deras kokeri i Bredsättra är inte bara en chans att smaka på läckra karameller. Utan också att lära sig om hantverket och historien bakom dem. Välkommen att uppleva Ölands Karameller och njuta av en unik och minnesvärd upplevelse.

Lämna ett svar